Amfibielopp
I helgen har vi kunnat läsa rubriker om att moderaterna i Skåne, om det skulle behövas för att få styra regionen, skulle kunna komma att söka stöd hos sverigedemokraterna efter nästa års val.
Det har dock också kommit dementier, och det kan ha varit så att journalisterna var lite för snabba till att tolka in vad de ville höra för att få bra rubriker.
Nej, jag har svårt att se att moderaterna i Malmö/Skåne skulle drista sig till att samarbeta med sverigedemokraterna efter nästa val.
Jag tror, och hoppas, att de är klokare och har bättre självbevarelsedrift än så.

Jag tror inte att sverigedemokraterna får något att säga till om vare sig i Malmö stad eller i region Skåne, men på annat håll kommer det kanske att bli aktuellt.
Sverigedemokraterna är starka i en rad skånska kommuner, och man kan befara att de på sina håll kommer att bli ännu större efter 2010-års val.
Risken är överhängande att de via en koalition kommer till makten i någon av dessa kommuner, och det scenariot lockar fram en rad frågor.

Kommer det parti som samarbetar med dem att slå en rejäl spik i den egna kistan, eller kommer de lokala väljarna att acceptera situationen?
Kommer ett parti som är representerat i riksdagen att acceptera att en lokal partiförening styr en kommun tillsammans med Sd?
Kommer andra kommuner att vilja samarbeta med en kommun som har ett styre som inkluderar sverigedemokraterna?
Kommer sverigedemokrater i styrande position att driva den invandrarfientliga politik som de står för, eller kommer de att lägga dessa frågor åt sidan för att “blidka” de partier som samarbetar med dem?
Kommer de att påverka andra partier i kommunen, och isåfall hur?
Kommer styrandet i en (eller flera) kommuner att släppa in dem i den politiska värmen, eller kommer de att med all önskvärd tydlighet att visa sig inkapabla att ta ansvar.

Man kan också fundera på hur långt andra partier är beredda att gå för att slippa samarbeta med sverigedemokraterna.
Det är ett spännande val vi har framför oss…